Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani põhjaosa.

Suusõnaline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Voorid

Nii hästi Olustverest kui ka Taeverest käidud teopõlves sagedasti voorides. Peamiselt käidud ikka talvel ning veetud vilja ja viina. Viinavoorid käinud Narvas ja viljavoorid Pärnus ning Tallinnas.
EKLA, f 200, m 12:2, 74 (III-5b) < Suure-Jaani khk., Tääksi k., Pütsi t. - Tony Bollmann < Jüri Reiner, 76 a. (1926)

Voorides käimine kestnud alati kaua, seda enam, et vankritel olla ilma vitsadeta puurattad olnud, mis mõnikord tee peal ära lagunenud.
Vitsasi pole tohtinud rataste peale panna, julgenud seda keegi teha, saanud kohe mõisahärra käest noomida.
EKLA, f 200, m 12:2, 74/5 (III-5b) < Suure-Jaani khk., Taevere v., Rääka k. - Tony Bollmann < Jüri Feldmann, 70 a. (1926)

Viinavoorides käijad olnud alati purjus. Mõnele hakanud lihtsalt viinaaur pähe, kuna teised jälle vaatide sisse väiksed augud puurinud, mille kaudu siis õlekõrrega viina immitsetud.
EKLA, f 200, m 12:2, 75 (III-5b) < Suure-Jaani khk., Pärasaare k., Säärnoja t. - Tony Bollmann < Peeter Kuldkepp, 86 a. (1926)

Hiljem, rendipõlves käidud ka veel voorides, kuid selle eest saadud juba tasu. Mitmed käinud kaupmeeste voorides ja teeninud sellega omale ülespidamist. Jutustaja olla 18 a. vanuselt hakanud voorides käima – esialgu vedanud Riiga Kabala mõisast juustu ja Taeverest võid. Kabala mõisast saanud ta tasuks 30 kop juustupuuda pealt ja Taeverest voori pealt 2 vakka kaeru, 10 leisikat heinu ja 6 rbl raha. Hiljem hakanud jutustaja veel kaupmeeste linu ja linaseemneid Pärnu vedama. Nende käest saanud tasuks kahe hobuse pealt 50 rubla. Ühe vooriga tulnud mitu kohta ja linna läbi käia. Jutustaja käinud kord ühe vooriga 7 linna läbi. Kabala mõisast võtnud kauba peale ja sealt läinud kõige enne Viljandi, siis Lemsi, Riiga, Volmari, Valka, Tartu, Põltsamaale ja sealt tagasi koju. Kaupmeeste voorides olla hädaohtlik käia olnud, kardetud röövlid ja ühe hobusega pole juletud kunagi teele minna – käidud ikka mitme hobusega korraga.
EKLA, f 200, m 12:2, 75/6 (III-5b) < Suure-Jaani khk., Taevere v., Nuutre k., Kadaka t. - Tony Bollmann < Jaan Ramjalg, 87 a. (1926)